13 Temmuz 2014 Pazar

Bir Kaç Tecrübe

Merhabalar,
İki gündür Haziran grubu olarak zor bir Django sürecinden geçiyoruz. Şüphesiz Django yordu ama faydası inanılmaz olacak gibi. Bu süreçte karşılaştığımız sıkıntıların bir kaçından bahsetmek istiyorum.


Django öğrenmeye çalıştığımız kitapta, bizi yönlendirdiği sürüm ve bizim indirdiğimiz sürüm arasında fark olduğu için, ne yazık ki bir yerden sonra ilerleyemedik ve iş başa düştü. Önce kendi sürümlerimizde güncelleme yaptık ama tam olarak anlayamadığımız (en azından benim anlamadığım), hala"versiyon" uyumsuzluklarından kaynaklandığını düşündüğümüz sebeplerden ötürü yine çıkılmadı işin içinden. Sonrasında taktik değiştirerek tüm Django'yu silip, şimdiye kadar oluşturduğumuz dosyaları saklamaya ve en başta kitapta istenen sürümle yeniden başlanmaya karar verildi. Yeni yolumuz bu olacak. Bu işlemi hem de kitabın bir önceki baskısını takip ederek yapacağız, çünkü zamanında denenmiş ve çalışmış olduğunu biliyoruz :)

İşin güzel kısmı, bu işle uğraşırken karşılaşılabilecek sorunlarla tanışmaya başlamamız oldu. Malum hayat ideal bir yer değil ve neyle uğraşırsak uğraşalım sorunlar çıkacak karşımıza. Önemli olan sorunları aşarken tecrübe edinmek. Örneğin atçıların meşhur lafı: "attan düşülmeden at öğrenilmez" gibi. Kesinlikle attan düşmek çok şey öğretiyor, tecrübeyle doğrulandı :) Bilgisayar dünyasında sorunlar biraz daha soyut geliyor bana ama mantık aynı: sorun sorundur, tecrübeye dönüştürmeyi bilmek lazım.

Bir de çok kıymetli bir kaç çalışmada daha gördüğümüz ama FIRAT'tan örnek verebileceğim çıkarımlardan bahsetmek istiyorum. Bazen "big data" (büyük veri) deyip geçiyoruz ama büyüklüğünü hiç düşünmüyoruz. Bir verideki her değeri almak nasıl bir yere götürmüyorsa, o verideki önemli değerleri gözden kaçırmak da hiç bir yere götürmeyecektir, götürse de doğru olmayacaktır. Bu yüzden verileri analiz etmek çok kıymetli. Bu analiz noktasında istatiksel yöntemler devreye giriyor. Hangi veri ne kadar kıymetli, hesaba katılmalı mı katılmamalı mı..? İstatiksel yöntemlerle bu soruları cevapladıktan sonra, elimizdeki işlenmiş datayla yola devam etmek hem inanılmaz zaman kazandıracak hem de çalıştığımız verinin daha elle tutulur bir halde olduğunu bileceğiz. Tabii eğer analiz esnasında gözden bir şeyler kaçırırsak, yandık. Dikkatli olmak lazım. Bu işte ilerlemek için istatiksel yöntemleri iyi öğrenmek ve öğrenilen bilgiyi de olduğu yerde tutmayıp hem kullanmak hem geliştirmek lazım; ki önümüzde bu işi çok severek yapan örneğimiz, Ahmet Raşit Hoca var :)

Yapacak iş çok, iş sevilince vakit ayırmak da kolay, haydi o zaman. Bakalım neler göreceğiz...

Sevgiler,
Elif

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder