20 Temmuz 2014 Pazar

Güzel günler neredeler?

Merhaba,

Birşeyin üstüne yoğunlaşmanın çözüm getirdiğini anladık ama bu arada dünya da dönüyor, olaylar almış başını gidiyor. Herşeye müdahil olabilmenin imkansızlığının farkına varmak lazım, olanlardan daha çok haberdar olmak da lazım, bir yandan da tüm bu lazımların kime ve neye göre olduğunu belirlemek lazım; belki lazımlar lazım değildir. Dünyanın karmakarışık ve acımasız toprakları...

Geçen haftaki Django sıkıntımızı bu hafta içinde atlattık. O kadar üstünde debelenince, anlamak kolay oldu herşey bittiğinde. Kötü olmayan sayfalar yaparız artık biraz daha uğraşıp vakit geçirince. Django'nun anlattığı en güzel şeylerden biri de konsantre çalışmanın getirisi oldu. Yapılabiliyormuş. Tabii ki iyi bir motivasyon olmadan olmazdı. Aklımda bir de herhangi bir iş için bu kadar soyutlanmanın nasıl birşey olduğu ile ilgili sorular var. Dünyayı anlamaya çalışmak ne kadar gerekli, gerekli mi, iyi mi, kötü mü; hiçbir fikrim olmuyor bazen. Bazen birşeylerin gazındayken de tam tersine tabii ki çok fikrim oluyor. Zaman öğretecek diye umuyorum. Sadece umabiliyorum, öyle olmazsa da hayal kırıklığı olacak.

Bu hafta yine bir sürü şey öğrenme ve tecrübe etmeyle geçti. Çok keyifliydi hepsi, güzel kafa dağıttık. Çalışmaktan keyif alınca, çalışarak nasıl güzel zaman geçirilir onu anladık. Biyoinformatik işine iyice girmeye başladık. Laboratuarın soyutluğu yanında biyoinformatik iyi hissettiriyor. Burada hızlı hızlı öğrendiğimiz tüm şeylerin altını doldurmak şüphesiz büyük oranda bize kalıyor, ki bu üstümüzdeki emeğe saygı için kesinlikle yapılmalı. Eğer doldurmazsak yeni yöntemler geliştirmek konusunda da ne kadar başarılı olabiliriz bilmiyorum. Şimdiye kadar gözlemlediğim kadarıyla, yaptığımız işte istatistiğin çok önemi var. Az çok bir yerinden başlayınca nasıl bir deniz olduğu görünüyor bu disiplinin. Pek çok yöntem ve uygulama var. Bunların içinden kullanacaklarımızı seçmek için hepsi hakkında az da olsa bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Diğer türlü yaptıklarımızın altı boş kalır, ki bu pek çok açıdan hoş olmayacaktır. Tüm bu bilgi yüklemesinden sonra hepsini oturtmak için belki bir dışardan bakma süreci gerekecek.

Zamana bırakmak genelde çözüyor olayları. Bu yöntem şüphesiz her zaman strateji değil, bazen çaresizlikten bir şey yapamıyor olmak durumu. Ezik edebiyatı da yapmak istemiyorum buada ama zamana bırakmak dünyanın bize lutfettiği kaçma yollarından biri. Toplum olarak "durun bakalım ne olacak" bekleyişlerimiz de bu durumun varlığını en güzel anlatan örneklerimizden biri. 
Umut-Fakir-Ekmek!

Sevgiler,
Elif




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder